Elazığ’da deprem: 6,8 büyüklüğündeki sarsıntı can kaybı ve hasara yol açtı

25 Ocak 2020

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Elazığ ve Malatya’da hasara yol açan depremde en az 16 kişi hayatını kaybetti, 550’den fazla kişi de yaralandı. Ayrıca, Elazığ’da iki kişi de deprem sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeye gitti. Bakanlar, geç saatlerde kriz merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Koca, hastanelerde hizmet sunumunu aksatacak herhangi bir hasar olmadığını söyledi.

Koca, “Elazığ’da merkezde 8, Sivrice’de 2, Maden’de bir kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca iki kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya’da ise beş vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.

Koca ve Soylu, 405’i Elazığ; 148’i de Malatya’da olmak üzere toplam 553 kişinin yaralandığını ifade etti. Koca, Elazığ’da 11 kişinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Soylu da Elazığ’da bazı binaların enkazında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Soylu, “Malatya’da göçük altında kimse yok. Fakat Elazığ’da 30 vatandaşımızı arama-kurtarma çalışması devam ediyor” diye konuştu ve depremin ardından 10’u 4’ten büyük olmak üzere 97 artçı depremin yaşandığını aktardı.

Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedilen deprem, Elazığ’da 5, Malatya’da da 25 binanın yıkılmasına neden oldu.

Kandilli: 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 6,6, derinliğini ise 5 kilometre olarak verdi.

Kurumların büyüklük değerleri arasındaki fark her iki kurumun da depremin büyüklüğünün ölçümüyle ilgili farklı bir değeri baz almasından kaynaklanıyor. Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında. “Şu andaki verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Şiddeti ise merkeze yakın yerlerde 7 şiddetinde bir deprem oluyor” dedi.

Özener, bölgenin sismik olarak aktif bir bölge olduğunu hatırlatırken, şunları söyledi:

“Yaklaşık 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölgede son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4’e kadar olan depremler var. Bölge oldukça aktif bir deprem bölgesi. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal. 1900’dan 2019’a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var. “

Özener, artçı depremlerin bir hafta boyunca sürebileceğini belirtip “Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var” uyarısını yaptı.

AFAD: 28 çalışma grubu faaliyete geçirildi

AFAD da hasarlı yapılara girilmemesi, telefon görüşmelerinde web tabanlı uygulamaların ve SMS’lerin kullanılması, doğalgaz, su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yolların yardım araçları için boş bırakılması çağrısı yaptı.

AFAD’dan yapılan bir diğer açıklamada da kurtarma çalışmalarına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Türk Kızılayı bölgeye 31 personel, 6 ikram aracı, 5 öncü haberleşme aracı ve 3 mobil mutfak TIR’ı sevk etmiştir.

Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.”

Yorum Yapılmamış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir