BEŞERİ COĞRAFYADA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İki hafta önce, Dr. Ali Ekber GÜLERSOY’un göndermiş olduğu hepsi birbirinden değerli coğrafya kitaplarından bir diğeri de “Beşeri Coğrafyada Araştırma Yöntemleri ve Teknikler” adındaki, pek çok yazarın seçkin bölümlerinden meydana gelen kitaptır. Kitap tanıtımımızda şu noktaya dikkat etmenizi rica ediyorum. Bir insanın çok sayıda akademik kitabı bir çırpıda okuması olanaklı değildir. Bu yüzden elimden geldiğince okuduğum, ilgi çekici ve sizlerin acilen görmesi gerektiğini düşündüğüm kitapları paylaşıyorum.
PEGEM AKADEMİ yayınlarından çıkan “Beşeri Coğrafyada Araştırma Yöntemleri ve Teknikler” adlı kitap 495sayfadan oluşmaktadır. Dr. Nurettin ÖZGEN’in editörlüğünü yaptığı bu kitap 2016 yılından bu yana güncellenerek gelişiyor(bu çalışmanın 2019’da ikinci baskısı yapılmıştır). Dr. Nurettin ÖZGEN, Dr. Ayşegül ALAZ ŞEYHOĞLU, Emrah Özgürbüz, Dr. İlhan TURAN, Dr. Ersin Kaya SANDAL, Ramazan OKUDUM, Dr. Mehmet ŞEREMET, Dr. Faruk ALAEDDİNOĞLU, Dr. Meryem HAYIR KANAT, Dr. Ali Ekber GÜLERSOY, Dr. Nevzat GÜMÜŞ, Dr. Emin TOROĞLU, Ömer KAYA, Dr. Sedat Benek, Kerime Karabacak, Dr. Necati TOMAL ve Dr. Yılmaz Geçit bölüm yazılarından oluşan bu eser 8 bölümden meydana gelmektedir.
495 sayfalık bu değerli çalışmayı kısa sürede okumanın imkânsızlığının yanında, kendim bir fiziki coğrafyacı jeomorfoloğum. Bundan ötürü kitapta özellikle Dr. Nurettin Özgen’in “Neo-Klasik Paradigmalar ve Coğrafya Bilimine Etkileri” ve Dr. Ali Ekber Gülersoy’un “İnsan-Çevre Araştırmalarında Başlıca Saha Teknikleri” adlı makalelere göz attım. Dr. Özgen’in Neo-Klasik paradigmalar adlı çalışmasından pek çok yeni şey öğrendimse de ilgili yazıya dair olumlu veya olumsuz bir fikir beyan etmem çok doğru olmaz diye düşünüyorum.
Dr. Ali Ekber Gülersoy makalesinde, beşeri coğrafyanın saha uygulamasına dönük tek bir metodun olmadığını söyleyerek meseleye gayet geniş bir pencere açıyor. Ancak Gülersoy beşeri coğrafya araştırmalarının özünde fiziki coğrafya araştırmalarından bağımsız ve uzak olamayacağını dile getiriyor. Burada coğrafyanın düalist yapısının ön plana çıkması ile fiziki coğrafyanın daha pozitif bir bilim olması, beşeri coğrafyada ise beşeri olmayan sorunlar ve bağlantılı sorunlara uygulanması olduğu sonucuna ulaşılabilmektedir. Makalede insan-çevre araştırması problemleri ile ilgilenen daha yaygın metodolojik yaklaşımları planlamak, onların temel biçimlerini tanımlamak ve onların güçlü ve zayıf yönlerini derinlemesine düşünmek amaçlanmıştır. Burada beşeri araştırmaların günümüzdeki temel problemlerinin,
- akışlar (hareketler) ve bağıntılar problemi,
- sınırlar ve kategoriler problemi,
- etkiler ve etki etmeler problemi olduğu,
şeklinde sınıflandırarak açıklamıştır. Yazar, bu makale ile araştırmacıların karşı karşıya kaldıkları birkaç epistemolojik tansiyon ve pratik sorulara işaret etmeyi amaçlamıştır. Kapsamlı bir beşeri coğrafya kaynakçasına sahip bu makale hakkında çok bir şey söyleyecek bilgi düzeyinde değilim. Ancak Sayın Gülersoy’un makaleyi ciddiyet ve emekle hazırladığı ortadadır.
Bu değerli çalışmayı hazırlayan tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim…
Bu akademik seçkiyi satın almak için;
https://pegem.net/urun/Beseri-Cografyada-Arastirma-Yontemleri-ve-Teknikler/60595
adresini kullanabilirsiniz.
Herkese keyifli bilgilenmeler dilerim…
Yorum Yapılmamış