KLİMATOLOJİ VE METEOROLOJİ

27 Haziran 2023

Bundan birkaç yıl evvel, eşim eve kargo geldiğini söyledi(02.06.2018). Kimdenmiş? dediğimde Murat TÜRKEŞ cevabını aldım ve ruhumu müthiş bir mutluluk kapsadı. Çünkü kargo ulaştığı tarihte Sayın Türkeş’i yüz yüze (sempozyumlar dışında) görmemiş, telefonla dahi konuşmamıştım. Eve döndüm. Mesele tam da düşündüğüm gibiydi. Türkiye’nin yetiştirdiği en değerli iklim bilimcisi bana – benim hiçbir ricam olmaksızın – kitaplarını gönderme jestinde bulunmuştu. Daha da kıvanç duymuş bu kitapları okumak için can atmaya başlamıştım. Alanım Klimatoloji değildi. Ben jeomorfolog ve jeolojiye yakın ilgi duyan bir okur sayılabilirdim.

Kitaplardan biri Biyocoğrafya, diğerleri ise iklim ile alakalı idi. Özellikle bir tanesi var ki az sonra ondan ayrıntılı olarak bahsedeceğim. Bu kitap neden kitaplığınızın başköşesinde bulunmalı anlatmaya çalışacağım.

“BİYOCOĞRAFYA; Bir Paleocoğrafya ve Ekoloji Yaklaşımı” adlı kitabının gözden geçirilmiş ikinci baskısı (2015) hemen dikkat çekiyordu. Biyocoğrafya konusunda bu güne kadar ülkemizde hazırlanamamış nitelikteki 457 sayfalık bu değerli eseri Murat hocam yakın zamanda aramızdan ayrılan coğrafyacı eşi “Yurdanur” hanıma itaf etmiş. Bu durum kaderin tatsız bir oyunu diye düşünüyorum. Belki de bilmeden Yurdanur hanımı böyle muhteşem bir eserle anmış. Yerinde huzur içinde yatsın…

Diğer kitap ise “GENEL KLİMATOLOJİ; Atmosfer, Hava ve İklimin Temelleri” adlı 518 sayfalık çalışmaydı.

Klimatolojinın etraflıca ele alındığı bu temel ders kitabına bayılmamak elde değil. Yıllarca Türkiye Prof. Dr. Oğuz EROL’un Genel Klimatoloji kitabına mahkûm edilmişken, bu kadar değerli bir materyali üretmek ve kendinden öncekini aşmakta bu denli başarılı olmak gerçekten Sayın Türkeş’in akademik, bilimsel ve insani derinliğini göstermekte diye düşünüyorum. Merhum Dr. Erol hocam ile Sayın Türkeş’in kitabından konuşmuştuk. Ne kadar güzel yazdığını, bu denli yetenekli birinin ülke için büyük bir kazanç olduğunu söylemişti. “Genel Klimatoloji” kitabının artık çağın çok gerisinde kalmasına rağmen yayıncı firma tarafından ısrarla basıldığını, kendisinin bu konuda basılmamasını rica etmesine rağmen yayıncıların aç gözlülüğü bırakmadığını söylemişti. Baskı kalitesi bakımından siyah beyaz olması nedeniyle bir nebze zayıf kalan bu kitap kesinlikle üniversitelerimizin coğrafya, sosyal bilgiler, bu alanların öğretmenliklerinde mutlaka ders kitabı olarak kullanılmalıdır. Kitaba para harcama konusunda ketum olan herkesin bu kitabı edinmesinde(daha ucuz olduğu için) büyük fayda bulunmaktadır.

Yazımızın asıl konusunu oluşturan “KLİMATOLOJİ VE METEOROLOJİ” adlı dev eser 2010 yılında kriter yayınları tarafından basılarak halka sunulmuş,650 sayfa, kuşe kağıda basılı 4 renk ve karton kapak özelliklerine sahip mükemmel bir yapıttır. İçeriğinin tartışılmaz ve emsalsiz üstünlüğü, aynı zamanda baskı kalitesinde hiçbir taviz verilmemesiyle ortaya çıkan, muhteşem görselliği ile tamamlanmıştır. Kalın karton cilt ile harika renkli kuşe kâğıt, kitabı bilgisayar teknolojisinin korkunç gelişim hızının karşısında güçlü bir yere koymuştur. Yalnızca coğrafyacıların, klimatologların, meteorologların başucu kitabı olmanın dışında ormancıların, ziraat mühendislerinin ve jeologların da her zaman bir el uzatımı yakınlığında olması gereken bir eserdir. 650 sayfalık bu dev eseri okudun mu? Diyenler için net bir cevap vereyim. “Evet okudum”. Lakin gerek bu kadar kapsamlı bilim alanlarının içeriğinin büyüklüğü, gerekse de geçirdiğim kazanın kısa süreli belleğimde yol açtığı tahribata rağmen 2018-19 döneminden aklımda kalan en değerli eserdir.

Kendimi böylesi dev bir eseri bölüm bölüm anlatacak kapasitenin oldukça uzağında görüyorum.

Bu sorunu aşmak için kitabın kısa içindekiler bölümünü sizlerle paylaşmayı doğru buluyorum.

Tüm coğrafya, coğrafya öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği, jeoloji, jeoloji mühendisliği, ziraat mühendisliği, orman mühendisliği gibi “hava” ile alakalı tüm alan uzmanlarına ciddi olarak tavsiye ettiğim bu eseri internet âlemindeki tüm ekitap sitelerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Herkese elinizin altında böyle bir bilgi hazinesini bulundurmasını öneriyorum.

Yorum Yapılmamış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir